بررسی کتاب شریعه شهود ( درباره استاد آشتیانی(ره) و پاره ای از آراء حکمی او )
- شنبه, می 19, 2012, 15:53
- توصیفات دیگران
- 1,914 بازدید
- ثبت نظر
شریعه شهود ( درباره استاد آشتیانی(ره) و پاره ای از آراء حکمی او )
به کوشش: عبدالحسین خسروپناه
تعداد صفحات : ۴۹۴ صفحه
این کتاب دربردارنده پانزده مقاله درباره شان و شخصیت علمی استاد و مراتب و مناظر حکمی و معرفتی او می-باشد.
عناوین مقالات :
سرگذشت استاد سیدجلال الدین میری آشتیانی/ حسن جمشیدی : فصل اول: شرح حال یا زندگی عادی، فصل دوم: زندگی علمی و دیدگاهها.
از آشتیانی چه می توان آموخت/ حسینعلی رحمتی: به نظر نگارنده برخی از درسهایی که از سلوک علمی و عملی استاد آشتیانی (ره) میتوان آموخت از این قرار است : ۱٫ تضلع و توغل در علم آموزی و فلسفه ورزی، ۲٫ دفاع از فلسفه و فلسفه ورزی ، ۳٫ داشتن دید انتقادی و آسیب شناختی ، ۴٫ پرهیز از تقلید ، و تلاش در جهت فلسفه ورزی ، ۵٫ توجه و تمسک به قرآن ،۶٫ حریت و آزادی ، ۷٫ عشق و علاقه به اهل بیت (ع) ، ۸٫ احترام تکریم عالمان ، بویژه استادان خود ، ۹٫ توان فهم و تحلیل مسائل فلسفی و عرفانی ، ۱۰٫ دفاع از جریان فلسفی در ایران ،۱۱٫ توجه به سنت و حفظ و احیای آن ، ۱۲٫ تقید به اخلاق علمی ، ۱۳٫ عدم تنافی بین دین و فلسفه ، ۱۴٫ دفاع از اصالت عرفان اسلامی ،۱۵٫ تحصیل و تدریس روشمند .
جایگاه آشتیانی در جریان شناسی فلسفه اسلامی معاصر / غلامرضا جلالی : استاد سیدجلال الدین آشتیانی پس از علامه طباطبایی به بزرگترین حامی حکمت متعالیه تبدیل شد و به مطالعه میراث فلسفی ایران همت گماشت. آشتیانی در مسیر حکمت بیشتر به احیای میراث فلسفی ایران پرداخت و کمتر به شبههزدایی یا تفسیر و تبیین آن بر اساس نیازهای نوین توجه نشان داد. اما چهار جریان فلسفی دیگر نیز در ساختارهای سنتی پیشین در زمان استاد آشتیانی بوجود آمد که عبارتند از : جریان دکترسیداحمد فردید، جریان حکمت خالده ، جریان مکتب تفکیک و جریان تفکیک. از مطالعه مواضع آشتیانی نسبت به چهار جریان رایج فلسفه اسلامی به دست میآید که ایشان در دو جریان سنتی و حکمت جاودان را به طور مستقیم حضور داشته و در همه دوران حیات از این دو جریان حمایت کرده و با دو جریان فردید و تفکیک برخورد کرده و سر ناسازگاری نشان داده است.
جایگاه آشتیانی در تاریخ فلسفه اسلامی / محمد باغستانی: در این مقاله کوشش شده تا نگرش آشتیانی به تاریخ فلسفه واکاوی شود و توفیقها و کاستیهای آن نگرش نیز شمرده آید. مبنای این بحث صرفا کتاب منتخباتی از آثار حکمای الهی ایران خواهد بود.
فلسفه هستی در مکتب استاد سیدجلال الدین آشتیانی / طاهره کمالی زاده : آشتیانی در هستی شناسی و سایر موضوعات فلسفی از پیروان فلسفه متعالیه صدرایی بود و همچون صدرالحکماء شیرازی با تسلط به فلسفه مشائی و اشراقی و آشنایی کامل با عرفان به مبانی عرفا و طریقه ایشان نظر داشته است . در این مقاله به برخی از مهمترین مسائل هستی شناسی در اندیشه فلسفی این حکیم فرزانه اشاره شده است.
فلسفه عرفان از دیدگاه علامه سیدجلال الدین آشتیانی / حسین روحانی نژاد : ماهیت و منشا عرفان اسلامی؛ موضوع عرفان اسلامی ؛ روش شناسی عرفان اسلامی ؛ وحدت وجود و وحدت شهود ؛ اسما و صفات حق تعالی؛ نسبت و مناسبات عرفان اسلامی با مقوله تفسیر؛ آسیب شناسی و بایستههای عرفان اسلامی از عناوین بازگو شده در این مقاله میباشند.
عرفان « شریعت محور» در افق اندیشه و آرای استاد سیدجلال الدین آشتیانی (رض/ ) محمدجواد رودگر : به حقیقت باید گفت عرفان مرحوم آشتیانی عرفان « قرآنی ولایی» یا عرفان مبتنی بر « ولایت» بود چه در جنبه علمی و معرفتی و چه در بعد علمی و سلوکی که در غیر اینصورت عرفان منهای عرفان یا شبه عرفان یا عرفان کاذب است . این مقاله از این قسمتها ترکیب و تشکیل شده است : الف- شاخصهای شخصیتی آیت ا… آشتیانی(رض) ب- عرفان شریعتگرا و عرفان شریعت گریز ( نسبت عرفان و شریعت ) ، ج- رابطه و نسبت شریعت، طریقت و حقیقت.
فیلسوفان مسلمان و اثولوجیا / محمد انتظام : کتاب اثولوجیا از جمله آثاری است که استاد فقید آشتیانی(ره) آرزو داشت آن را به شکل مطلوبی تصحیح نموده و همراه با شرح و توضیح نکات مشکل آن، در اختیار فلسفهپژوهان قرار دهد. استاد از این کتاب به عنوان یکی از آثار مهم فلسفه و حکمت الهی تعبیر می کند و در اهمیت آن میگوید : آنقدر این اثر عجیب پر مطلب است که آدمی حیران میماند. در این مقاله سعی شده پس از دادن اطلاعاتی در باب کتاب اثولوجیا ، این کتاب از نظر فیسوفانی همچون فارابی ، ابن سینا ، سهروردی و ملاصدرا بیان شود. عالم مثال، مقوله طلایی نظام حکمی سیدجلال الدین آشتیانی / حسن جمشیدی : در بین مسائلی که استاد آشتیانی بدانها پرداخته « عالم مثال» عمدهترین یا یکی از دو یا سه بحث اساسی و ریشهای ایشان است که در این مقال مورد بررسی قرار گرفته است.
استاد آشتیانی و مکتب تفکیک / سیدمحمد موسوی: در این مقاله پس از نگاهی به مکتب تفکیک ، عقل و وحی عارض عقل و وحی، پیشزمینهها در استفاده از وحی، معنای عقل در مکتب تفکیک تفکیک در مطالب فلسفی و بطون قرآن بازگو شده است.
عقلانیت اصیل دینی در نگاه آشتیانی / سیدمحمد عیسی نژاد : مرحوم آشتیانی به عنوان فیلسوف حافظ و مروج عقلانیت صدرایی ، دو نوع مطالعات و تاملات را داشتهاست. یک قسم از مطالعات مرحوم آشتیانی ناظر به جریاناتی است که در درون فرهنگ اسلامی فعالند. قسم دوم مطالعات استاد مربوط میشود به معرفی و تبیین این حرکت فکری عقلانی، و اینجاست که تاریخ فلسفه در پروژه مطالعاتی ایشان متولد شده و مهم تلقی میشود. ولایت از دیدگاه استاد سیدجلال الدین آشتیانی/ فاطمه داروغه : در این مقاله سعی شده است تا ولایت را از افق اندیشه های عرفانی و عقلانی استاد آشتیانی به تحلیل و تفسیر کشانده شود . در این باب مباحث تعریف ولایت ، ولایت عرفانی ، اقسام ولایت و اقسام ولایت عرفانی و ختم ولایت در عرفان مد نظر قرار گرفته شده است.
نقد و تحلیل صوفیه از دیدگاه استاد آشتیانی/ حسین روحانی نژاد : استاد آشتیانی را میتوان در عرصه عرفان اسلامی ، محیالدین ثانی لقب داد با این تفاوت که از هفوات و لغزشهای محیالدین پیراسته است. در این مقاله ابتدا فرازهایی از سخنان استاد آشتیانی در تایید عرفان و تصوف اسلامی بیان و در ادامه فرازهایی از سخنان استاد آشتیانی در نقد تصوف و بررسی ماهیت و چیستی تصوف بازگو شده است.
آشتیانی و احیای تراث/ حسینعلی رحمتی: یکی از جلوههای حیات علمی مرحوم آشتیانی ، تلاش جدی و مداوم او در زمینه تصحیح ، نقد، شرح، معرفی و انتشار و به عبارتی احیای آثار حکمی و عرفانی است . این مقاله به واکاوی جنبه از شخصیت و اندیشه استاد پرداخته و به طور خاص در پی پاسخ به چند سئوال است که با مراجعه به آثار ایشان پاسخ داده شده است.
درباره نویسنده
نوشتن دیدگاه
شما میتوانید از تصاویر مخصوص خود در قسمت نظرات استفاده نمایید برای اینکار از وب سایت آواتارکمک بگیرید .